Hagyományos Mahjong

Játékosok hagyományos Mahjong közben

Ezen a weboldalon elérhető a Mahjong Pasziánsz, a Mahjong egyszemélyes játéka. A pasziánsz változat alapja egy ősi, általában négy játékossal játszott kínai játék. A játék hasonlít a römi kártyajátékra, viszont kártyák helyett 144 dominó formájú kővel játszák. A dominókkal ellentétben, viszont a kártyákhoz hasonlóan, a Mahjong kövek színekre és néhány egyéb csoportra oszthatók: sárkányok, szelek, virágok és évszakok. A hagyományos Mahjong játszható kikapcsolódásként, illetve szerencsejátékként is. A tarot kártyákhoz hasonlóan, a köveket jövendőmondásra is használják.

A játék az egész világon népszerű és több országban rendeznek Mahjong bajnokságokat. Az egyes országok saját szabályokat vezettek be, így attól függően, hogy Kínában, Japánban, az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban stb. játszák, más-más szabályok érvényesek.

A játék elkezdéséhez szükség van két hagyományos (hatoldalú) dobókockára és esetleg a kövek tárolására alkalmas tartókra, így a játékosok egymás elöl elrejthetik köveiket. Ahogy már említettük, a játék köveit színekre és egyéb csoportokra osztjuk. Az egyik csoportba négy Szél tartozik: Keleti Szél, Nyugati Szél, Északi Szél és Déli Szél. A játék elején a négy előkészített Szél kő közül minden játékos kiválaszt egyet. A Keleti Szél kővel rendelkező játékos határozza meg hova ül. Vele szembe ül le a Nyugati Szél kővel rendelkező játékos, illetve a Keleti Szél játékosának jobb és bal oldalán, egymással szemben ül le a Déli Szél és az Északi Szél kő játékosa. Ez kissé zavaró lehet, hiszen ez az ülésrend nem egyezik az égtájak egymáshoz viszonyított valódi elhelyezkedésével. A Keleti Szél játékosa az egész játék során kiváltságokkal rendelkezik. Azonban a Keleti Szél kijelölés minden egyes kör után az óramutató járásával ellentétes irányban tovább halad. Ennek megfelelően a Dél Szél játékosa kapja meg a Keleti Szél követ és így tovább. A játékot addig nem lehet befejezni, míg minden játékos legalább egyszer játszhatott a Keleti Szél kővel – egyébként a játékosok nem indulhatnának egyenlő esélyekkel.

Miután a játékosok elfoglalták a helyüket, megkeverik a köveket és minden játékos 36 követ húz, amiből egy 18 kő hosszú és 2 kő magas falat épít. Ezeket a falakat úgy helyezik el, hogy egymással érintkezve egy négyzet alakú összefüggő falat alkossanak. Ez Kínai Nagy Falnak is nevezik. Ezt követően a Keleti Szél játékosa a dobókockákkal eldönti, hogy ki töri át a falat. A kiválasztott személy dob a dobókockákkal, így határozza meg hol kerül sor a fal áttörésére, ahonnan két követ elvesz és a falra helyezi a réshez közel. Ezután a fal egy részét lebontják, a kivett kövek helyétől kezdődően, és minden játékos 13 követ kap. Ez alól kivétel a Keleti Szél játékosa, akinek 14 követ osztanak. Ha egy játékoshoz bármelyik évszak vagy virág kő kerül, ezt maga elé helyezi és helyette kivesz egy másik követ a falból.

A játékosok folyamatosan cserélik a köveiket – leteszik őket az asztalra és helyettük másikat húznak a falból, vagy a többi játékos által meghagyott kövekből. A kövek húzásának pontos szabályai bonyolultak, bővebb információkat a Játéktan vagy a Zöld Sárkány Mahjong Klub vagy a Terebess honlapján olvashatsz.

A játék célja az azonos kövekből álló párok, három egyforma vagy négy egyforma kő, illetve ugyanabba a csoportba tartozó sorozatok összegyűjtése. Akinek ez először sikerül, ezt „Mahjong!” felkiáltással jelzi és ezzel lezárul a kör. Ezután összeadják a pontokat, illetve a kövek kombinációiért járó pontszámokat. Például, három vagy négy egyforma kőért vagy ugyanabba a csoportba tartozó hármas sorozatért bizonyos pontszám jár. A „Mahjong” szót kimondó játékos minden játékostól megszerzi a kombinációkért kapott pontszámot. Minden más játékos a pontszámaik különbségét adja a többi játékosnak, kivéve a Keleti Szél játékosa, aki mindig dupla mennyiségű pontszámot ad és kap.

Oktatóvideó

Az alábbiakban megnézhetsz egy rövid útmutatót a hagyományos Mahjong játékról:

Az alábbi videó egy kicsit hosszabban magyarázza el a játék menetét:

És itt megnézheted, hogyan játszanak a profi játékosok:

Online is játszhatok Mahjongot?

Igen. Egyes szervezeteknél online formában is elérhető a játék. Sajnos nem könnyű online játékot találni, mert a Google keresőjében a „Mahjong” szóra szinte kizárólag a Mahjong Pasziánszra vonatkozó találatok jelennek meg. A „Mah jongg” kifejezés keresésével jobb találatokat kaphatunk. Mindenesetre az alábbiakban felsorolunk néhány linket, ahol megismerkedhetsz a hagyományos Mahjong online változatával:

Személyesen is játszhatok Mahjongot?

Igen. Ehhez csak a megfelelő online közösséget kell megtalálnod. Például keress olyan fórumokat, ahol a játék iránt érdeklődő személyekkel léphetsz kapcsolatba. Néhány hasznos link:

Sok szerencsét!