Mahjong Pasziánsz útmutató

Mahjong Pasziánsz, a Teknős elrendezés

Ebben a játékleírásban megpróbálunk lépésről lépésre lejátszani egy Mahjong játszmát. Sajnos a teljes játék leírása túl hosszúra nyúlna, ezért csak az első 10 lépést vesszük végig. Ez alapján egy kezdő játékos megismerkedhet a lépésekkel és az alapstratégiával.

Útmutató: hogyan játszunk Mahjongot?

Mahjong Pasziánsz útmutató, 1. szakasz

A játék kezdetén így néznek ki az egymásra rakott Mahjong kövek. Ezt a piramisszerű elrendezést „Teknősnek” hívják. Az alakzatból kivehető egy teknős farka és lábai, illetve a piramis hasonlít egy teknős páncéljához. A Mahjong játékban sokféle elrendezés létezik. Ezek közül a Teknős a legnépszerűbb és a legtöbb Mahjong Pasziánsz játékban ez az alapértelmezett elrendezés.

Kezdő stratégiaként érdemes a piramis tetején, valamint a Teknős lábai, feje vagy farka végénél elhelyezkedő köveket levenni a tábláról. Ha sikerül ezeket a köveket eltávolítani, sok kő hozzáférhetővé válik. Ebben az esetben szerencsénk van, mert a Teknős páncéljának legtetején, valamint a farka végénél egy-egy Zöld Sárkány kő helyezkedik el. Ezt a két követ a képen pirossal jelöltük. A két másik Zöld Sárkány követ kék színnel jelöltük. Ezekhez nem férhetünk hozzá, mert jobbról és balról más kövek fogják közre őket. Ezért első lépésként a piros körökkel jelölt két Zöld Sárkány követ vesszük le a tábláról.

Mahjong Pasziánsz útmutató, 2. szakasz

Azzal, hogy a Teknős farkánál levesszük a Zöld Sárkány követ, a Déli Szél (pirossal bekarikázva) szabaddá válik, és egy másik - a képen szintén pirossal jelölt - Déli Szél kővel párosítunk. Miért nem a kékkel bekarikázott kővel? Mert hiába vesszük le a kékkel jelölt követ, azzal a lépéssel nem szabadítunk fel további köveket. Ezzel szemben a pirossal jelölt kő eltávolításával hozzáférhetünk a 8-as Karakter kőhöz. A táblán a negyedik Déli Szél kő is látható, lila színnel jelöltük. Jelenleg ehhez a kőhöz nem férünk hozzá, mert az Északi Szél és a 6-os Bambusz kövek közrefogják.

Mahjong Pasziánsz útmutató, 3. szakasz

Most négy egymáshoz illő levehető követ láthatunk: mind a négy 2-es Karakter követ egyszerre le tudjuk venni a tábláról. Ha bármikor olyan helyzet áll elő, hogy négy egyforma kő eltávolítható, ne habozz, vedd le őket! Ha csak kettő vagy három azonos követ tudsz levenni, mindig alaposan gondold át melyiket érdemes elsőként eltávolítani, mert a helytelen sorrend miatt előfordulhat, hogy nem tudsz tovább lépni. Azonban, ha mind a négy követ le tudod venni, a sorrend nem számít, mind a négyet egyszerre eltávolíthatod.

Mahjong Pasziánsz útmutató, 4. szakasz

Ezen a képen négy 4-es Kör követ láthatunk. Ezek közül kettőhöz - ezeket kék színnel jelöltük - nem férhetünk hozzá, mert mindkét oldalról blokkolva vannak. Azonban a kettő piros színnel jelölt kőhöz hozzáférünk, hiszen ezeket bal oldalról semmi sem zárja el. Ne feledd, érdemes már a játék elején levenni a Teknős fejénél található követ! Ezért levesszük a tábláról a két, pirossal jelölt 4-es Kör jelű követ.

Mahjong Pasziánsz útmutató, 5. szakasz

A következő lépésben a Teknős lábaitól két 4-es Bambusz követ veszünk le. Mindig jó stratégia, ha a leghosszabb sorokból sikerül eltávolítanunk köveket, hiszen minél hosszabb egy sor, annál nagyobb az esélye, hogy egy-egy követ valamelyik másik kő elzár.

Mahjong Pasziánsz útmutató, 6. szakasz

Itt ismét négy egyforma követ vehetünk le a tábláról. Ezúttal négy 3-as Kör kőről van szó, a képen ezeket piros színnel jelöltük. Ahogy már erről korábban szó volt, ha mind a négy egyforma kő levehető, nyugodtan eltávolíthatjuk őket, a sorrend teljesen mindegy. Ezért azonnal levesszük a tábláról mind a négy 3-as Kört.

Mahjong Pasziánsz útmutató, 7. szakasz

A táblán három 1-es Karakter követ láthatunk. Ezek közül az egyikhez - a képen kék színnel jelöltük - nem férünk hozzá, az alsó sorban két kő közé szorult. A két másik 1-es Karakter a felső sorban helyezkedik el, a negyedik helyéről nem tudunk semmit, valószínűleg valahol a Teknős páncélja alatt rejtőzik. Ilyen esetben jó ötlet a két 1-es Karakter eltávolítása, mert az egyik leghosszabb sorban sok követ lezárnak. A játék során az egyik legfontosabb teendő a hosszú sorok lebontása.

Mahjong Pasziánsz útmutató, 8. szakasz

Itt négy 3-as Karakter követ láthatunk. Ezek közül kettőhöz nem férünk hozzá, a másik kettő - pirossal jelölve - levehető. Láthatjuk, hogy két 3-as Karakter egymás mellett helyezkedik el: az egyiket kékkel, a másikat pirossal jelöltük. Ez egy kockázatos helyzet, mert két egymás mellett elhelyezkedő egymáshoz illő kő esetén nagy eséllyel nem lehet továbblépni. Ez akkor fordulhat elő, ha a két másik követ vesszük le, amelyek nem egymás mellett helyezkednek el. Ekkor a két egymás melletti követ csak azután tudjuk levenni, ha előtte levesszük mellőlük az összes követ balról és jobbról is. Ez néha nehéz, sőt, lehetetlen.

Mahjong Pasziánsz útmutató, 9. szakasz

A játékbemutató egyik utolsó lépéseként azt döntjük el, hogy a 7-es Karakter kövek közül melyik kettőt vegyük le a tábláról. Ahogy látod, közülük az egyikhez - a lilával jelölthöz - nem férünk hozzá. A fennmaradó három közül az egyik a halom tetején, a másik az alsó rétegben, a harmadik (kék körrel jelölve) valahol középen helyezkedik el. A két pirossal jelölt követ választjuk. Miért? A legfelül elhelyezkedő kő eltávolítása fontos. Ezeket a köveket minél előbb le kell venni a tábláról, hogy a legfelső réteg egyre kisebb legyen és hozzáférhessünk az alatta elhelyezett rétegekhez. Az alsó rétegben elhelyezett kő eltávolításával felszabadítunk egy másik követ: a Tél Évszak követ. Másrészt a kék színnel jelölt kő eltávolítása után egy kő sem szabadul fel azonnal. Az alatta található kőhöz csak akkor férhetünk hozzá, ha a tőle balra eső három követ eltávolítjuk. Ezért a piros színnel jelölt két kő eltávolításával nagyobb azonnali hasznot nyerünk.

Mahjong Pasziánsz útmutató, 10. szakasz

Elérkeztünk az útmutató utolsó szakaszához. Mi legyen a következő lépés? Az egyik lehetőség a két 8-as Kör eltávolítása: egyik a kőhalom tetején található, a másik egészen bal oldalon, lezár egy nagyon hosszú sort. Egy másik lehetséges lépés a Krizantém és Bambusz kő párosítása vagy a két 8-as Karakter eltávolítása, mert ezzel lebontanánk a piramis tetejét is. Más lépések is vannak még. Például levehetjük a 3-as Bambuszt, az 1-es Kört, a 9-es Kört, vagy összepárosíthatjuk a Tavasz és a Tél köveket. Ezek azonban valószínűleg nem olyan jó lépések, mint az elsőként leírtak. Látsz még más lehetőségeket is?

Egyéb források

A Wikihow oldalán további információkat olvashatsz arról, hogyan játszhatsz Mahjong Pasziánszot (angol nyelven).

Vagy megnézhetsz egy a témához kapcsolódó videót a YouTube-on: